"Vi står ikke bare til ansvar for, hva vi gjør,- men også for hva vi unnlater å gjøre." Jean-Baptiste ”Moliére” Poquelin



Tuesday, September 28, 2010

Kvantesprang

"For at utrette store ting blir vi nødt til,- ikke bare å handle men også å drømme; ikke bare å planlegge, men også å tro." - Antole France


For de av dere som ikke vet det,- så legger jeg daglig ut visdomsord på Facebook siden min. I går ble temaet..... våge å handle for å oppnå noe man har et indre ønske om.

Ta sats for å få gjort det man inderst inne ønsker,- eller vet er det riktige. Noe som bare MÅ gjøres. Det bare er der inni deg. - klar til å komme ut. Men, for å komme dithen at man gjennomfører spranget, - må man svært ofte bryte en eller flere barrierer. I tillegg til å utfordre seg selv. Jeg er nok tilbøyelig å si at "utfordring" er det "gamle" ordet for kvantesprang.

Et sprang som hvor det skjer en stor og/ eller brå endring.  - sier "Wikipedia"  Ordet kvant kommer fra det latinske quantus som betyr «hvor mye».

Jo, jeg er til en viss grad enig i det. Men, hva som er en endring kan jo varierer veldig fra person til person. For en nyvalgt statsleder vil det være et kvantesprang å gå på talerstolen sammen med USA's president - utenfor Det Hvite Hus. For en skole-elev vil det oppleves stort og utfordrende å skulle spille gitar på en skoleavslutning. For en terapeut vil kanskje oppleves å ta et stort sprang,-  det å markedsføre seg selv. Mens det for en person som har levd i et destruktivt forhold kan det oppleves som uoverkommelig å klare spranget med å komme seg ut av forholdet.

Personlig synes jeg det er viktig at vi tar kvantesprang. Det er ikke størrelsen på spranget som er avgjørende,- men det at du selv kjenner at du tar det!!!  Uansett,- vil det virke positivt inn på den enkelte.... trur eg. Utfordringer er skremmende, og føles utrygt når man står i det. Spesielt når man er kommet så langt at man kjenner at prosessen er startet. Hoppet er gjort og man har havnet på dypt vann. Følelsen av å ligge der på dyp sjø,- uten redningsvest er langt fra noen god følelse. Man kan kjenne utrygghet og usikkerhet,- der man prøver å bakse seg til lands for å finne fotfeste. Kanskje et snev av anger kommer,- men klarer man å være ærlig med seg selv, vet en med seg selv når man  har gjort er det riktige!!!  I tillegg til at man har troen på at det gode vil seire!! Tilfredsheten og gleden over å ha gjennomført målet og ønsket man har satt seg,- er ubeskrivelig og vel verdt prosessen.

Når jeg står i den prosessen,- er det en ting som er karakteristisk. Jeg har bare lyst å krype under et teppe, lukke øynene og rope "Borte!"  Følelsen av å være helt utmattet, tiltaksløs, sliten, trist, oppgitt, irritert  (helt sikkert flere negative følelser også, men det får holde ) blir erstattet med et rungende YES!!!   Glede, yrende sitring i kroppen, hjertebank, smil og glede over å ha mestret.  YES!!  YES!!

I det man gjennomfører et kvantesprang lukker man svært ofte en dør,- for så å se at det åpner en ny dør når det er gjennomført.....  Her er det med andre ord bare å ta imot det som kommer til en.......








Man er som kjent ,-sin egen lykkes smed!! 























1 comment:

  1. Hei der, denne bloggen kommer opp når man søker etter Marta Veiviser! Så bra! Det er antakelig den damen med de gule øynene som har magiske hender og logisk hode.....

    ReplyDelete